TXIKLEA. Jennifer Cerrato

Duela urte asko, pertsonek erretxina mutxikatzen zuten.

 Txiklearen basea erretxina naturala da eta Zapote zuhaitzetik hartzen zen,  pegamentu bezalakoa zen. 

Natural eran, txikleari ezin zaio zapore asko atera, ezta puxikak egin ere, orduan, nahasten hazi ziren kandelak egiteko parafina finarekin. 

Mayek eta aztekek erabiltzen zuten hortzak garbitzeko eta gosea lasaitzeko. Baina jendearen aurrean mutxikatzea, errespetu falta bat zen. 

“Chicleo” hitza erabiltzen zen jendearen aurrean txiklea mutxikatzen zenean. Jendeak  pentsatzen zuen “Chileo” egiten zuten pertsonak  alfer batzuk zirela edo txarto bizi ziren pertsonak zirela. 

Badaude bertsio asko azaltzeko nola joan zen txiklea Estatu Batuetara, baina bereizgarriena hau da: Adams Quintana Roo-ko lurretara joan zen eta Mayak txiklea mutxikatzen zutela ikustean, pilota forman eta azukrearekin merkaturatzeko ideia izan zuen. 

Denborarekin Adams-en formula  perfekzionatzen joan zen. Estatu Batuetatik beste leku askotara joan zen txiklea, eta orain oso famatua da mundu osoan.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Utzi erantzun bat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Aldatu )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Aldatu )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Aldatu )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Aldatu )

Connecting to %s


%d bloggers like this: